Deelonderzoek

Historische Bronnen

Het deelonderzoek naar de historische bronnen wordt gedaan door een team van onderzoekers van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). Deze onderzoekers bestuderen de geschiedenis van binnenlandse afstand en adoptie tussen 1956 en 1984 in archieven. Ze bekijken stukken over wet- en regelgeving. Ze bestuderen reglementen en verslagen van organisaties die iets te maken hadden met afstand en adoptie. Ze onderzoeken ook dossiers en andere documenten die meer vertellen over afstand en adoptie.

beatriz-perez-moya-XN4T2PVUUgk-unsplash
hans-peter-gauster-3y1zF4hIPCg-unsplash

Deze onderzoekers hebben van een aantal mensen ook inzage gekregen in persoonlijke documenten uit die tijd die mensen nog thuis hebben, bijvoorbeeld persoonlijke brieven, dagboeken, correspondentie met instanties over afstand en adoptie. Dit deelonderzoek is vanaf 1 maart 2024 gesloten voor de aanmelding van persoonlijke documenten van mensen.

Op basis van alle informatie die de onderzoekers van IISG verzamelen, schrijven ze voor de commissie een verslag over de geschiedenis van afstand en adoptie zoals die uit archieven en documenten naar voren komt. Daarmee dragen ze bij aan het antwoord op de vragen: Wat is er gebeurd? En waardoor is het zo gebeurd?

CBAA.nl maakt gebruik van cookies